fredag 27 november 2009

EU-parl omröstning sept 09 - mer pengar till jordbruket

Under valrörelsen till EU-parlamentet i maj/juni 2009 var så gott som alla politiska partier överens om att EU:s jordbrukspolitik av idag absolut inte är bra. De som tyckte annorlunda (läs centerpartiet) valde att hålla tyst i dessa frågor och tala om annat.
EU-parlamentets majoritet av kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler agerar i princip som en intressegrupp för jordbruks- och livsmedelsproducenter. Kommissionen i EU är inte heller dåliga på att lägga förslag om subventioner, interventionsstöd, lagringsstöd samt exportstöd inom jordbruket. Men EU-parlamentets jordbruksutskott vill alltid lägga till ytterligare stödförslag.
Vid det nyvalda EU-parlamentets session i september var ett ärende uppe till omröstning om att förlänga interventionsuppköpen på bland annat smör och skummjölkspulver. EU-parlamentets jordbruksutskott lade ett tilläggsförslag som syftade till att också återupprätta stödet till privat lagring av ost. Nu var det bara ett tyckande från EU-parlamentet. Men vid Lissabonfördragets eventuella ikraftträdande får EU-parlamentet medbeslutande i dessa frågor.
Stödet för EU:s intervention på smör, skummjölkspulver och även alltså för privat lagring av ost var massivt i EU-parlamentet - 447 ja-röster mot 70 nej-röster och 16 nedlagda röster. De svenska ledamöterna bröt dock i regel mot sina respektive grupper och röstade nej. Men två ledamöter från Sverige skiljde ut sig.
Anna Maria Corazza Bildt (M) röstade ja till betänkandet medan de andra två närvarande Moderaterna röstade nej. Lena Ek (C) röstade ja samtidigt som hon skrev på en skeptisk röstförklaring tillsammans med tre nej-röstande FP-ledamöter. Ek utmärkte sig även under föregående mandatperiod genom att vara den svenska ledamot som i högst utsträckning röstade för olika förslag från EU-parlamentet till en mycket reglerad jordbrukspolitik på EU-nivå.
Det vore intressant att höra argumenten från Corazza Bildt och Ek varför de stödjer EU:s gemensamma jordbrukspolitik på det här sättet?
De kan ju alltid hävda att det var en felröstning. Men sådant kan felanmälas i efterhand inom en viss tid. Tre svenska ledamöter, Alf Svensson (KD), Eva-Britt Svensson (V) och Anna Hedh (S) råkade rösta för betänkandet men har i efterhand anmält att de avsåg att rösta nej. Dessutom har som sagt Lena Ek (C) ett långt register av andra ärenden där hon genom åren har stött EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Huruvida Corazza Bildt ser mer till den kristdemokratiska gruppens helhetsposition än de svenska Moderaternas återstår för henne att motivera.

Sammanställt av Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar