tisdag 1 juni 2010

Rapport från en omröstning i EU-parlamentet – EU-parlamentets budgetökning onsdag 19/5 2010

Som det skrivits om tidigare på denna blogg har EU-parlamentet drivit igenom ett ökat anslag på cirka 94 miljoner kronor samtidigt som medlemsstaterna gör stora nedskärningar i sina utgifter samt demonstrationer och generalstrejker i protest mot detta skakar flera stater.

Onsdagen den 19 maj 2010 i Strasbourg röstade EU-parlamentet om ändringsbudgeten med det ökade anslaget (Mankabetänkandet A7-0158/2010).
Först röstade man om ett ändringsförslag framlagt av 40 enskilda ledamöter som var emot anslagsökningen och föreslog en besparing. Detta ändringsförslag (nr 1) erhöll 165 ja-röster, 476 nej-röster och 20 nedlagda röster. De som röstade ja till detta utgjordes av den konservativa gruppen ECR, en majoritet av vänstergruppen GUE/NGL samla halva EU-skeptiska gruppen EFD samt spridda ledamöter från andra grupper. De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Ek (C), de tre FP-ledamöterna, Hedh (S), Ludvigsson (S), Ulvskog (S), Schlyter (MP), EB Svensson (V) (EBS röstade nej men anmälde felröstning till ja).
Nej: De fyra moderata ledamöterna, A Svensson (KD), Färm (S), Engström (PP).

Vid omröstningen om resolutionen i dess helhet röstade 509 ja, 111 nej och 31 ledamöter lade ned sina röster. Röstfördelningen mellan grupperna var ungefär samma som i föregående omröstning. De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: De fyra moderata ledamöterna, A Svensson (KD), Ludvigsson (S), Färm (S), Engström (PP).
Nej: Hedh (S), Ulvskog (S), Schlyter (MP), EB Svensson (V).
Nedlagda röster: Ek (C) och de tre FP-ledamöterna.

Westlund (S) och Lövin (MP) var frånvarande. Underligt nog var Lövin (MP) närvarande tisdag och torsdag i Strasbourg men inte under onsdagen. Lite underligt resemönster om hon reste från Sverige.

Främst bör alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Piratpartiet och Färm (S) hängas ut som EU-entusiaster och EU-egoister för deras stöd till högre offentliga utgifter som går till dem själva. Piratpartiet har visserligen sagt att de röstar som sin grupp i allt som inte rör deras datafrågor, men då ser vi också konsekvensen av detta. Piratpartiet borde i alla fall följa Schlyter (MP) i sådana här frågor.

Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar