söndag 26 juni 2011

En intressant nyhet från toppmötet – om ett stort medlemsland som stenhårt tar sina nationella intressen till vara

Undertecknad har många gånger i EU-parlamentet hört federalister tala om att det viktiga är en persons kompetens, inte personens nationella tillhörighet när tjänster skall besättas i EU:s institutioner.
Men på toppmötet torsdag-fredag manifesterades återigen att det nationella intresset väger tyngre, i alla fall hos en del medlemsstater.
Den mest oberoende EU-institutionen skall vara Europeiska Centralbanken (ECB). Men när nu fransmannen J-C Trichet avgår i höst och ersätts av Italiens nuvarande riksbankschef M Draghi skulle det inte längre finnas någon fransman i ECB:s ledning. Det kunde inte Frankrike acceptera. Däremot skulle Italien ha två representanter där då B Smaghi har suttit i ledningen sedan 2005. Frankrike ville därför att Smaghi skulle avgå, men han vägrade. Men på toppmötets andra dag ringde B Smaghi EU-president Van Rompuy och meddelade att han avgick ”frivilligt”.
Frankrike får nu in en ny medlem i ECB-ledningen. Smaghi skall dock inte ha gått lottlös ur striden. Han skall tydligen få överta M Draghis post som Italiens riksbankchef.
Helt klart är att EU-president Van Rompuy sidosatt ECB:s ”oberoende” och kokat ihop en kompromiss mellan Frankrike och Italien. Som vanligt kan konstateras att de stora länderna kan göra som de behagar inom EU:s institutioner och talet om att ”se till hela Europas intressen” bara är tomt prat.
Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar