torsdag 18 oktober 2012

Sluta jiddra om bankunion Reinfeldt – just drop it!


Varför skall Reinfeldt vara så tillmötesgående och förhandla om att gå med i EU:s bankunion?
Det finns inget sätt att undgå faktumet att om man går med i bankunionen måste man vara med och betala andra länders bankkonkurser – det är ju det som är huvudidén med bankunionen.
Att gå med i bankunionen är lika huvudlöst som att gå med i EMU – då måste man vara beredd att dela sina pengar med de som är med i klubben.
Det svenska folket måste få veta vad summan skulle vara för att gå med i bankunionen i form av att lägga in pengar i en fond som sedan används till att stötta banker i kris, just nu till exempel i Belgien och Katalonien? I Sverige har vi insättningsgaranti och investerarskydd – skall dessa inordnas under bankunionen eller skall bankunionen skapa ett parallellt system? Det sistnämnda är nog troligast – men vilka summor talar vi om?
Vad är prislappen? Detta måste klargöras av den som eftersträvar att Sverige skall med i bankunionen. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt måste rimligen säga till det svenska folket vad kostnaden kan bli eftersom han nu håller på att förhandla om ett svenskt medlemskap (med vissa oklara reservationer). Det är ett stort ansvar den gode Reinfeldt tar på sig i denna fråga – vill han ens inse det?
Men den borgerliga regeringen och det största oppositionspartiet S vill desperat inte stänga dörren till ett svenskt EMU-medlemskap. Därför ser de som sin plikt att haka på allt vad det heter som European StabilitetsMekanism, fiskal pakt med mera.
Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar