fredag 5 juli 2013

Direkt EU-beskattning åter uppe i EU-parlamentet


Onsdag 3 juli 2013 röstade EU-parlamentet om Podimatabetänkandet (A7-0230/2013) om genomförande av det fördjupade samarbetet på området för skatt på finansiella transaktioner. Det var denna gång bara ett samrådsförfarande, alltså en rådgivning. Den politiska linjen ligger dock fast sedan tidigare.
Det var omröstning med namnupprop på ett ändringsförslag från liberala ALDE-gruppen som löd som följer:
”Pensionsfonder eller tjänstepensionsinstitut enligt definitionen i artikel 6 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/41/EG om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut, kapitalförvaltare för sådana fonder eller institut, eller enheter som inrättas för dessa fonders eller instituts investeringar och som enbart och uteslutande agerar i dessa fonders eller instituts intresse, ska inte betraktas som finansinstitut vid tillämpningen av detta direktiv.”
Syftet med detta ändringsförslag var att förhindra att pensionsfonder ingår i definitionen av ”finansinstitut” och att transaktioner som de deltar i omfattas av skatten på finansiella transaktioner enligt direktivet. Detta för atty en del tillskyndare av EU-skatten har börjat bli oroliga för att den kommer att leda till sänkta inkomster för pensionsfonderna och minskade pensioner som följd. Det är ingalunda populärt. EU-parlamentet bör klargöra i vilken omfattning framtidens pensioner kommer att drabbas av det förslag till en finansiell transferskatt på EU-nivå.

Men ändringsförslag 58 röstades ned med endast 225 ja-röster mot 458 nej-röster och 23 nedlagda röster. Det var framförallt liberala ALDE, konservativa ECR och EU-kritiska EFD-gruppen som stödde förslaget till sammans med bland annat 51 ledamöter från kristdemokratiska PPE-gruppen.
Men framförallt en majoritet av PPE-gruppen, socialistiska S&D-gruppen samt Gröna/EFA (regionalister) röstade nej till detta.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP).
Nej: Ibrisagic (M), Svensson (KD), Färm (S), Ludvigsson (S), Nilsson (S), Ulvskog (S), Andersdotter (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP), Gustafsson (V).
Frånvarande: Corazza Bildt (M), Hökmark (M), Fjellner (M),  Hedh (S), Westlund (S), Engström (PP).

Resolutionen i dess helhet antogs med 522 ja-röster mot 141 nej-röster och 42 nedlagda röster.
Konservativa ECR-gruppen röstade nej samt de flesta i EU-kritiska EFD-gruppen och minoriteter i ALDE och PPE-grupperna. I övrigt var det som vanligt en solid majoritet för i den styrande federalistiska koalitionen av kristdemokrater, socialister och liberaler.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Färm (S), Ludvigsson (S), Nilsson (S), Ulvskog (S), Andersdotter (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP).
Nej: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP), Ibrisagic (M), Svensson (KD).
Avstår: Gustafsson (V).
Frånvarande: Carrozza Bildt (M), Hökmark (M), Fjellner (M),  Hedh (S), Westlund (S), Engström (PP).

Detta röstningsmönster följer i princip hur de svenska EU-parlamentarikerna röstade i juni 2012 även om nu Vänsterpartisten har bytt från ja till avstår. Tidigare har dock betydligt fler av svenskarna röstat ja i liknande omröstningar.
I EU-parlamentets debatt dagen före samt i röstförklaringar efter omröstningen finns bara en svensk med trots den viktiga politiskt principiella arten av detta ärende. Svenskarna önskar nog ligga lågt i frågan på grund av att den kan försämra EU:s rykte i Sverige.
Mikael Gustafsson (V) lämnade in en skriftlig röstförklaring efter omröstningen som lyder osm följer: ” Jag har lagt ned rösten om betänkandet av Podimata. Jag stöder förslaget om skatt på finansiella transaktioner. Detta förslag har dock dels fel utformning och påminner rätt lite om en Tobin-skatt, dels kommer inkomster att tillfalla EU-budgeten. Jag anser att inkomsterna borde gå till medlemsländernas egna budgetar och reserveras för klimat- och sysselsättningsåtgärder samt för olika former av bistånd till utvecklingsländerna.”
Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar