måndag 15 juli 2013

Italienska maffian hittar nya sätt att lägga beslag på EU:s bidrag

Brittiska The Mail on Sunday citerar 7/7 en rapport som har funnit att den italienska maffian investerar mer och mer i förnyelsebar energi, speciellt i vindkraftverk. Detta för att göra en vinst på generösa bidrag från EU till medlemsländerna. På detta sätta kan maffian också blanda svarta pengar med lagliga ekonomiska aktiviteter och genomföra penningtvätt. En utvikning är att EU genom ett direktiv gjorde det omöjligt i Sverige att köpa lokaltrafiksbiljetter direkt med SMS om man inte registrerat sig på lokaltrafikbolagets hemsida först. Försök att tvätta pengar genom att köpa lokaltrafikbiljetter på SMS kan dock knappast ge några stora summor. Man silar mygg och sväljer kameler i EU.
I Italien förra året beslagtog polisen 350 miljoner euro i tillgångar från en av Europas största vindkraftsparker i södra Italien. Byggandet av vindkraftverk organiseras också av maffian genom utpressning mot landägare som är motvilliga till byggen på sina ägor och genom att utpressningspengar tas ut av byggfirmorna.
Generösa EU-bidrag till Italien lockar organiserad brottslighet att blanda sig in. Just detta borde utvärderas och EU-bidragen till Italien borde förändras till raka anslag som kan kontrolleras och följas upp bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar