torsdag 12 september 2013

Barroso försöker prata EU ur krisen – mycket struntsnack blir det inför EU-valet

I onsdags (11/9) höll EU-kommissionsordförande Barroso sitt ”State of the Union”-tal i EU-parlamentet. Talet är en efterhärmning av USA:s presidents tal varje år i den amerikanska kongressen. Symboler för den federala staten EU är viktiga för EU-institutionerna.
Nåväl, Barroso försökte det gamla tricket att försöka prata EU ur krisen. EU är på väg ur krisen, simsalabim, sade Barroso. Samtidigt har det rapporterats att Slovenien verkar efter mycket vacklande nu vara på väg mot att begära nödlån. När det gäller kommande steg för EU att arbeta för att lösa krisen var Barroso vag.
Den liberala ALDE-gruppens ordförande Guy Verhofstadt sade i debatten efter Barrosos tal att citat: ”Det här blir inte en valrörelse mellan höger och vänster, utan ett val som avgörs av om de som är för EU är förmögna att enas mot EU-skeptikerna”. Det vill säga kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler kommer att vara eniga om att den EU-federalistiska linjen är den rätta vägen.

I Sverige en annan (falsk) ton
Det är intressant att flera partier i Sverige ändå vill framstå som EU-kritiker i kommande valrörelse. Centerpartiet ingår i ALDE-gruppen med denne Verhofstadt, som ju vill att EU skall ta över allt. Men Centerpartiet skall tydligen damma av sin gamla osanna slogan ”att EU skall bli smalare men vassare”. Något deras grupp inte kommer att lyssna på. KD som ingår i den kristdemokratiska EPP-gruppen, en av pelarna i EU:s federalistpolitik, skall ändå driva en EU-kritisk linje. Göran Hägglund (KD) varnar för överstatlighet och centralisering. Alf Svensson håller inte med honom. Nu är det bara munväder från KD:s sida. I EU-parlamentet kan de inte göra mycket för att ändra EPP:s eller deras partivän Barrosos EU-politik. Det viktiga är att KD tar ett mandat – punkt.
Valrörelserna till EU-parlamentet kommer att se olika ut i olika EU-länder, trots att EU-parlamentet
lanserat en stor reklamkampanj inför valet den 25 maj nästa år för att försöka få en enhetlig debatt om EU:s ”förträfflighet”. Satsningen har kostat EU-ländernas skattebetalare 135 miljoner kronor.
I Sverige kommer vi att se flera i vanliga fall EU-positiva partier prata om hur EU-kritiska de är för att ta in rösterna. Sedan kommer de svenska väljarna aldrig att se sina EU-kritiska röster igen. I EU-parlamentet kommer de flesta svenska EU-parlamentarikerna att anpassa sig som alltid och bli ytterst små kuggar i det EU-federalistiska maskineriet.
Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar