måndag 20 maj 2013

Elitpolitiker börjar tala alltmer om EU:s mål att bli en federal stat


Hösten 2012 talade EU-kommissionsordförande Barroso om att EU skulle bli ”en federation av nationalstater”, en omskrivning för en federal superstat.
Nu har även Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) skrivit att han vill samma sak. I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet 17 maj 2013 skriver Bildt bland annat att det i världen finns en efterfrågan på "ett starkare Europa - ett Europa som tillsammans vågar och kan mera."
Vidare fortsätter Bildt citat: "Jag tillhör dem som inte är rädda för att säga att jag välkomnar en utveckling mot ett Europa som är en federation av nationalstater. Med alla de svårigheter som finns - och vi lever med dem snart sagt varje dag - gäller det att bygga en demokratisk ordning. En ordning som har kraft och möjligheter också utöver de nationella stater som gångna århundradens krig och konflikter har värkt fram i vår del av världen."
I övrigt lämnar Carl Bildt inte någon närmare beskrivning hur hans EU-federation skulle se ut eller vilka maktbefogenheter den skulle ha. Men per definition innebär ett federalt organiserat EU ökad centralisering av den politiska makten till Bryssel och motsvarande avdemokratisering av EU:s medlemsländer med allt maktlösare nationella parlament. En försvarsmakt för EU i dess helhet bör väl också då komma till skott.
Dagen före, den 16 maj, gjorde den franske presidenten François Hollande ett liknande uttalande och föreslog en ekonomisk regering för euroländerna med betydande befogenheter. Inom två år vill Hollande se en ”euroregering” med egen budget som kan ta ut skatter, låna på den globala finansmarknaden och ha en heltidsordförande. Euroregeringen ska träffas en gång i månaden för att samordna euroländernas ekonomiska politik.
Utspelet utgör i ett inlägg i principdebatten om valutasamarbetet – det går inte att ha en gemensam valuta utan en gemensam finanspolitik. Precis osm nej-sidan sade i den svenska eurofolkomröstningen 2003.
Det farliga är nu om man precis som när nya fördrag har antagits på EU-toppmöten börjar utfärda generalorder i de stora partifamiljenrna kristdemokraterna, socialdemokraterna och liberalerna om att nu gäller linjen att utvecklingen av den federala  EU-staten skall gå vidare iän högre tempo. De svenska politikerna tillhörande dessa tre nämnda partifamiljer kommer då bara att konstatera fullbordat faktum och försvara denna linje. Självständigt tänkande har inte utmärkt dessa svenska partiläger.
Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar