torsdag 2 maj 2013

Första maj, första maj – Europas socialdemokrater i kris

I Socialdemokraternas första majtal var det tyst om Europas Socialdemokraters samfällda politiska arbete, trots att det snart är EU-parlamentsval. Anledningen är givetvis att det är bäst att tiga om sina svaga punkter. EU:s Socialdemokrater har varit med om att skapa eurokrisen som starka anhängare av den gemensamma valutan och penningpolitiken. I EU styr tillsammans de tre politiska familjerna kristdemokraterna, socialisterna/socialdemokraterna och liberalerna med ett politiskt program att skapa ett federalt EU.

Var styr Socialdemokraterna?
Men ute i de 27 medlemsländerna går det otroligt dåligt för de socialdemokratiska partierna så gott som överallt. Politisk korruption är och har varit en del av deras vardag.
Av 27 EU-länder har Socialdemokraterna/Socialisterna åtta premiärministerposter, inräknat Italien. På lilla Malta vann man nyligen efter 15 år i opposition. Folk ville ha en förändring oavsett vad där. I Slovakien styr nu Socialdemokraterna utan det extremist- och främlingsfientliga parti man var i koalition med under en mandatperiod. I Rumänien, där de stora partierna mer är kriminella nätverk än traditionella politiska partier, styr Socialdemokraterna i regeringen tillsammans med liberalerna, detta i ständiga konstitutionella gräl mot en Kristdemokratisk president. I Österrike styr Socialdemokraterna tillsammans med de Konservativa/Kristdemokraterna, de senare styrde tidigare landet tillsammans med extremistpartiet FPÖ. I Belgien har Socialisterna premiärministerposten i en bred koalition som tillträdde efter mer än ett år utan regering i landet. I Frankrike styr Socialisterna med rekorddåligt stöd i opinionsundersökningarna. Det samma i Danmark där Socialdemokratiet i opinionsmätningarna ligger på cirka 15% , vilket är deras sämsta stöd sedan valresultatet 1898. I Italien fick Demokratiska partiet (DP) till slut regeringschefposten. Trots att DP stod i opposition mot Berlusconi, med otaliga åtal mot sig fick en helt ny rörelse, Femstjärnerörelsen, de missnöjda väljarnas röster.

Går dåligt också i opposition
För Socialdemokraterna i opposition går det inte mycket bättre. Tyska SPD ligger på 26% i opinionsundersökningarna (23% i valet 2009), vilket är mer än 10-15% under valresultaten de senaste tre årtiondena. I Storbritannien leder Labour på 39% i opinionen, det kan ge en seger i nästa val, men det blir hårt för dem. I Grekland där högerpartiet Ny Demokrati och socialistiska PASOK växlat vid makten och satt partipolitiska belöningar och korruption i system, ligger nu PASOK på 5,5% i opinionen (12,3% i senaste valet 2012), så sent som 2009 tog de 43,9%.

Varför rösta på Socialdemokraterna?
Varför skall man rösta på de Socialdemokratiska partierna i opposition, de tycker ju samma som sittande borgerliga regeringar i dessa länder?
I den svenska EU-debatten i början av 1990-talet talades det mycket om vilken framgångssaga Europas socialdemokrati var och om hur man skulle gå mot nya segrar. I dag, 2013, är det snarare som så att den håller på att försvinna och i den mån den finns kvar i olika länder har man kastat ut sin grundideologi.

Kristdemokrater och Liberaler inget alternativ
Det europeiska Kristdemokratiska partiet har heller inget att komma med, eurokrisen är minst lika mycket deras fel och har man en politiker som Berlusconi i sina led säger det allt om denna politiska familjs ärlighet. Det finns fler skumma medlemmar hos dem. De europeiska Liberalerna är det samma sak med. Men det partiet är mindre och sitter inte vid makten i lika många länder, vilket gör att de har färre skurkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar