tisdag 28 maj 2013

EU-parlamentet och kulturprotektionismen

På torsdagen den 23 maj 2013 röstade också EU-parlamentet om ett resolutionsförslag om ett handels- och investeringsavtal med USA. EU-parlaments ställningstagande väckte en del uppmärksamhet. Att förhandla om handel med USA är i sin ordning enligt EU-parlamentet - men inte om sådant som "omfattar tjänster med kulturellt och audiovisuellt innehåll, inbegripet på nätet".
Med 381 röster mot 191 röstade EU-parlamentet igenom kravet att kulturen undantas i de handelsförhandlingar med USA som EU hoppas få igång i sommar. Framförallt i Frankrike finns stark oro för att frihandeln ska slå mot möjligheterna att stödja den egna kulturen. Fransmännen känner sig också trängda i en alltmer engelskspråkig värld. I Sverige är regeringen kraftigt emot att förhandlingsmandatet begränsas. EU-kommissionen vill också ha ett så öppet mandat som möjligt. Men deras bedyrande om att kulturen inte kommer att bortförhandlas har mötts med skepsis av kritikerna.
I andra delen av punkt 11 i förslaget till resolution stod det följande: “Parlamentet kräver således att det tydligt ska anges att förhandlingsmandatet inte omfattar tjänster med kulturellt och audiovisuellt innehåll, inbegripet på nätet.”.
Detta röstade man om särskilt och texten antogs som nämnts ovan med 381 ja-röster mot 191 nej-röster och 17 nedlagda röster. De stora grupperna var splittrade i frågan.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Gustafsson (V), Hedh (S), Nilsson (S), Ulvskog (S), Engström (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP).
Nej: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP), Corazza Bildt (M), Fjellner (M), Ibrisagic (M), Svensson (KD), Ludvigsson (S).
Frånvarande: Hökmark (M), Färm (S), Westlund (S), Andersdotter (PP).

Fler intressanta omröstningar i detta ärende
De gröna/regionalisterna lade ett ändringsförslag (nummer 36) som vill lägga till följande text: ”Europaparlamentet uppmanar rådet att komma överens med Förenta staterna om vilken grad av öppenhet som ska råda vid förhandlingarna, särskilt i fråga om offentliggöranden av textförslag under förhandlingarnas alla faser.”
Förslaget fick 145 ja-röster, 444 nej-röster och sex ledamöter avstod. Vänstern i GUE/NGL, de gröna/regionalisterna och lite mer än 30 socialister röstade för.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Gustafsson (V), Engström (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP).
Nej: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP), Corazza Bildt (M), Fjellner (M), Ibrisagic (M), Svensson (KD), Hedh (S), Ludvigsson (S), Nilsson (S), Ulvskog (S).
Frånvarande: Hökmark (M), Färm (S), Westlund (S), Andersdotter (PP).

Ändringsförslag 37, också lagt av de gröna/regionalisterna, ville lägga till följande text: ”Europaparlamentet uppmanar rådet att offentliggöra det slutliga förhandlingsmandatet som ett tecken på en ny anda av öppenhet och insyn i handelsförhandlingar.”
Detta förslag avslogs också, med 187 ja-röster, 396 nej-röster och åtta ledamöter avstod. Vänstern i GUE/NGL, de gröna/regionalisterna och cirka 25 socialister röstade för, men också liberala ALDE-gruppen stödde detta förslag.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP), Gustafsson (V), Engström (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP).
Nej: Corazza Bildt (M), Fjellner (M), Ibrisagic (M), Svensson (KD), Hedh (S), Ludvigsson (S), Nilsson (S), Ulvskog (S).
Frånvarande: Hökmark (M), Färm (S), Westlund (S), Andersdotter (PP).

Resolutionen i dess helhet antogs med 460 ja-röster mot 105 nej-röster och 28 nedlagda röster. Kristdemokratiska EPP-gruppen, socialistiska S&D-gruppen, liberala ALDE-gruppen och konservativa ECR-gruppen röstade alla ja. Motståndet kom främst från gröna/regionalistiska Gröna/EFA-gruppen och vänsterinriktade GUE/NGL-gruppen.
De svenska ledamöterna röstade som följer:
Ja: Johansson (C), Paulsen (FP), Schmidt (FP), Wikström (FP), Corazza Bildt (M), Fjellner (M), Ibrisagic (M), Svensson (KD), Hedh (S), Ludvigsson (S), Nilsson (S), Ulvskog (S).
Nej: Gustafsson (V), Engström (PP), Lövin (MP), Schlyter (MP).
Frånvarande: Hökmark (M), Färm (S), Westlund (S), Andersdotter (PP).

Sammantaget röstade alltså Gustafsson (V), Lövin (MP), Schlyter (MP) och Engström (PP) (som bara brukar följa sin grupp utan att ta ställning i frågorna ovan) bäst genom att stödja öppenhet, en svensk honnörsfråga, samt röstade nej till en resolution som vill begränsa förhandlingsmandatet för EU (Även om de inte röstade nej till resolutionen av just detta skäl då de stödde det kravet i just den separata omröstningen).
Noterat av Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar