måndag 1 februari 2010

EMU:s kris

I söndag 31/1 2010 hade Aftonbladet en bra ledare om EMU skriven av Olle Svenning. Den kan läsas här:
http://www.aftonbladet.se/ledare/article6520733.ab
Att Olle Svenning är skeptisk till EMU är ingen nyhet. Däremot är det intressant att Aftonbladet tar in en ledare som är så uttalat EMU-skeptisk. Tidningens ledarsida har tidigare förespråkat svenskt EMU-medlemskap och stödjer ju ett parti vars officiella linje är att Sverige ska gå med. Men att Svenning blev publicerad visar på att EMU-anhängarna är trängda i argument och inte särskilt karska just nu.
Ett viktigt argument mot EMU-medlemskap som Svenning lyfter fram är att i EU:s centrum, särskilt i Tyskland, råder ordning (nåväl, det kan diskuteras om det verkligen går bra ekonomiskt för Tyskland), men i periferin, i länder som Irland, Spanien, Portugal och Grekland leder EMU-reglerna till ekonomisk katastrof.

Precis som nej-sidan hävdade i EMU-debatten 2003; EMU:s termostat finns i Frankfurt am Main, den känner inte av kylan i EMU:s yttre områden.
Detta är ett viktigt argument att ständigt föra fram i svensk EMU-debatt. Hur länge skall partiledningarna i S och M fortsätta att vara blinda för euroområdets kris och orsakerna till den?

Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar