fredag 5 februari 2010

Lissabonfördragets misslyckande

USA:s president Obama kommer inte till EU:s toppmöte i Madrid i maj. En orsak skall vara att USA:s president inte förstod vem som skulle vara värd för mötet. Är det Spaniens premiärminister Zapatero som representant för EU:s rullande ordförandeskap i ministerrådet eller Europeiska rådets president van Rompuy eller EU:s utrikesminister Ashton eller EU-kommissionens ordförande Barroso?

Med Lissabonfördraget skulle allt bli enklare påstod dess anhängare - EU:s ledning skulle styras upp så att Washington och Peking bara behövde ringa en person i EU för att förhandla.
I praktiken har det inte all blivit så. När det väl kom till kritan vill inte existerande strukturer i medlemsstaterna, kommissionen och ministerrådet förlora makt och inflytande.

Det finns de som nu ropar att det är dags att istället välja en president för EU. En exekutiv presidentmakt à la USA skulle alltså lösa problemet med EU:s roll i omvärlden och folkens demokratiska representation i EU. EU-federalisterna blir aldrig nöjda och vill efter varje nytt fördrag se ännu ett nytt fördrag som ger än mer makt till EU. EU ses som en cykel - överstatlighetens utveckling måste rulla på framåt annars välter EU-cykeln.

Är det istället inte dags att backa och erkänna att Lissabonfördraget var ett misstag? Europas är ett lapptäcke och en mångfald av olika stater där medborgarna i huvudsak ser sig som medborgare av en stat och inte av EU. EU:s medlemsstater kan inte representeras av en enda röst i FN eller i internationella sammanhang då länderna har olika historia och politiska traditioner. EU:s supermaktsambitioner har inte politiskt stöd bland medborgarna, i vart fall inte i Storbritannien och Skandinavien, möjligen i stater som Italien och Belgien där det inte precis går lysande i den nationella politiken. Valdeltagandet i EU-parlamentsvalen sjunker och sjunker, vilket också är ett mycket talande exempel på väljarnas bristande engagemang för ett överstatligt EU-projekt.

Slopa Lissabonfördraget och skapa ett nytt fördrag för EU som bygger på ett mellanstatligt samarbete i EU.

Jan Å Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar