tisdag 9 februari 2010

Helt rätt med kronan

Stefan de Vylder (kandidat för Junilistan i EU-parlamentsvalet 2004) skriver idag (9/2 -10) en alldeles utmärkt debattare i SvD Brännpunkt - se länk
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tufft-lage-for-flera-lander-i-emu_4231611.svd

Stefan de Vylder bevisar klart som vatten hur EMU-skeptikerna har haft rätt i punkt efter punkt om vi ser till den debatt som var 2003 och hur det har blivit i verkligheten efteråt.

En viktig poäng som de Vylder lyfter fram - skulle Sverige gå med i EMU nu skulle vi göra EMU:s problemländer en björntjänst. Länder som Grekland och Spanien behöver minst av allt just nu få in en ny medlem i deras klubb som har starkare ekonomi än de själva.

Om nu finansminister Borg, EU-minister Ohlsson med flera vill vara solidariska med Grekland och andra EMU-länder så är inte svaret att gå med i EMU. Dessa politiker bör istället föreslå att Sverige ger ett direkt budgetstöd till de svagare EMU-länderna för att Sverige ska visa den solidaritet inom EU som dessa politiker talar sig varma för.

Nu är det ju visserligen så att vi i Sverige per capita betalar mest i nettobidrag till EU:s kassa redan. Men det kanske inte räcker för de politiker som vill att Sverige skall tillhöra "EU:s kärna". Ett sätt för dem att tillhöra denna kärna är att ständigt vara dumsnäll och beredd att pynta upp när andra, som inte kan sköta sina pengar, så begär.

Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar