tisdag 16 februari 2010

EU-parlamentsvalet – det minst intressanta valet för väljarna

Undertecknad har skrivit en rapport för det EU-kritiska EU-partiet EU Democrats om valdeltagandet i EU-parlamentsvalen i jämförelse med andra val och folkomröstningar i samtliga EU:s 27 medlemsländer.
Den rapporten finns på följande länk:
http://www.eudemocrats.org/eud/news.php?uid=226

Sammantaget kan sägas att i samtliga medlemsländer ligger EU-parlamentsvalet i princip sämst till av alla val och folkomröstningar när det gäller intresse. Endast några få undantag med lägre valdeltagande i andra val/folkomröstningar finns. Till exempel i folkomröstningar i begränsade särintressefrågor, eller i lokal- eller regionalval som endast arrangeras i vissa delar av ett land och då inte får särskilt mycket medial uppmärksamhet, har lägre valdeltagande än EU-parlamentsvalet förekommit.

I Estland och Sverige ökade valdeltagandet i EU-valet 2009 när man underlättade möjligheten att förrösta. Men i flera medlemsländer ökade valdeltagandet i EU-parlamentsvalet beroende på om man hade andra val samtidigt med EU-valet 2009 men inte med EU-valet 2004, eller föll om man hade andra val samtidigt med EU-valet 2004 men inte med EU-valet 2009.
I Tyskland var det ett ovanligt bra valdeltagande i EU-valet i gamla Öst-Tyskland, men inte i gamla Väst-Tyskland. I valet till förbundsdagen i september 2009 var det tvärtom. Det ovanligt höga valdeltagandet i östra Tyskand i EU-valet berodde helt enkelt på att flera av de delstaterna hade kommunalval samtidigt och då orkade fler väljare att rösta i EU-valet.

EU-parlamentet satsade 18 miljoner euro (cirka 180 miljoner kronor) på en reklamkampanj för att få medborgarna till valurnorna. Men valdeltagandet i hela EU sjönk än en gång, denna gång från 45,5 % 2004 till 43 % 2009.

Det allvarligaste i hela saken med valdeltagandet är att i varje nytt EU-fördrag har EU-parlamentet fått allt mer medbeslutande i lagstiftningsfrågor men samtidigt har medborgarnas intresse att rösta i EU-valen bara sjunkit. Det är fortsatt som så att väljarna är mestadels fokuserade på valen till de nationella parlamenten, med ett par undantag för en del länders presidentval, och det är därför där som den högsta lagstiftande politiska makten måste ligga om den representativa demokratin i Europa skall kunna fungera.

Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar