måndag 15 februari 2010

Många koppar kaffe får man bjuda EU på

EU-kommissionens reseutgifter och representationskostnader för 2009 har publicerats av den nederländska TV-kanalen RTL. Totalt uppgick de 27 EU-kommissionärernas representationskostnader till 355 338 euro (cirka 3,55 miljoner kronor). Kommissionärernas samlade reseutgifter uppgick till 3 553 053 euro (cirka 35,5 miljoner kronor). Totalt spenderade alltså kommissionärerna nästan 40 miljoner svenska kronor på resor och representation under år 2009.

Kommissionens ordförande Barroso gjorde av med 32 457 euro på representation och 697 000 euro på resor. Han gjorde 56 representationsresor inom EU och tio i icke-EU-länder. Totalt gjorde Barroso alltså av med 730 230 euro (cirka 7,3 miljoner svenska kronor). Margot Wallström ligger på 20:e plats i kommissionen i utgifter med totalt 65 869 euro (cirka 660 000 kronor) varav 3 087 euro i representation (lägst bland kommissionärerna).
Ferrero Waldner, utrikespolitiska kommissionären gjorde av med 428 900 euro på 60 resor, varav 21 resor till icke-EU-länder. Hennes representation uppgick dock ”bara” till 5 000 euro.

Med anledning av EU-institutionernas kostnader som EU:s skattebetalare får stå för gör jag en reflektion. När Junilistan i EU-parlamentet drev frågan om nedläggandet av den helt onödiga Ekonomiska och Sociala Kommittén (ESK), försvarade en (S)-ledamot kommittén med att den kostar bara var och en av EU:s medborgare en kopp kaffe per år och det borde de ha råd med. Visst, ESK kostar en miljard svenska kronor per år, men slår man ut det över cirka en halv miljard människor kostar den inte mycket. Men samtidigt finns det många liknande onödiga utgiftsposter i EU:s budget, som när EU-parlamentet firade EU:s nya grundlag med champagne. Så det blir många koppar kaffe EU:s medborgare måste betala till EU:s byråkrater under ett år.

Hos EU:s institutioner råder det inte några problem med nedskärningar i verksamheten - tvärtom. Antalet medlemsländer växer och alltså behövs det mer pengar “för Europa” som Barroso brukar uttrycka det. Man tar helt enkelt lite från var och en i den gråa massan av EU-medborgare. När man tar lite från många brukar det inte märkas särskilt mycket.

Jan A Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar